Árukereső.hu

Statikus elektromosság a mosodában

Bizonyára Önt is "megcsípte" már az elektromosság, miközben felvette kedvenc pólóját. Ez egy olyan jelenség, amely akkor következik be, amikor két test érintkezik egymással (leggyakrabban súrlódás miatt), aminek következtében elektromos töltés halmozódik fel a felületükön, amely az egyik anyagból a másikba vándorol. Ez a két felület negatív és pozitív töltései közötti egyensúlytalansághoz vezet. És mivel az ellentétes töltésű tárgyak vonzzák egymást, a ruhák a statikus elektromosság miatt ragadni kezdenek. Ez a jelenség meglehetősen gyakori. Statikus elektromosságnak nevezik a mosás után a szennyes ruhákon. Ebből a cikkben megtudhatja, miért fordul elő ez a jelenség, és hogyan szabadulhat meg tőle hatékonyan.

 

A statikus elektromosság megjelenése a szennyes ruhákon

A statikus elektromosság a szövet súrlódása miatt keletkezik. A mosás során intenzív súrlódás keletkezik, amely elektromos töltést hoz létre. Amikor a szennyes megszárad, az elektromos töltés a szövetek felületén marad.

Ez a töltés hatására a szövetek mágnesesen vonzódhatnak egymáshoz vagy más felületekhez. A szövet "odaragadhat" az ember testéhez, ami igen kellemetlen lehet.

A ruházatban lévő statikus elektromosság olyan jelenség, amely különösen az év száraz és hideg időszakában figyelhető meg. Akkor keletkezik, amikor két különböző anyag egymáshoz dörzsölődik, elektromos töltéseket adva át egymásnak. Két ruhadarab között vagy a ruházat és a bőr között jön létre.

 

A ruházat statikus elektromosságának okai

A statikus elektromosság elektromos töltések hatására keletkezik, két anyag elkezd egymáshoz dörzsölődni, az elektronok elkezdenek átmenni az egyik anyagból a másikba, az egyik negatív töltéssel töltődik fel (az anyag többlet elektronokat kap), a másik pedig pozitív töltéssel (az anyag többlet elektronokat kap) Ezt a jelenséget triboelektromos hatásnak is nevezik.

A szintetikus anyagok, például a poliészter, a nejlon és az akril kombinálása növeli a statikus elektromosság előfordulását, mivel ezek az anyagok nagyobb mértékben termelik és tartják fenn a statikus elektromosságot, mint a természetes anyagok, például a pamut vagy a gyapjú. Ezek nem vezetőképesek, ami azt jelenti, hogy az elektromos töltések felhalmozódnak a felületükön, mert nem tudnak könnyen eloszlani.

A környezet hatása

A környezet jelentős szerepet játszik a statikus elektromosság keletkezésében. Mivel a levegőben lévő víz a nyári hónapokban vagy a magas páratartalmú területeken vezetőképes, a statikus töltések könnyebben eloszlanak. Télen a páratartalom csökken, ami az anyagok felületén a töltések felhalmozódásához vezet.

Következmények és kellemetlenségek

A ruházatban lévő statikus elektromosság számos kellemetlenséget okoz, például áramütés érzését, amikor megérintünk valakit vagy egy fémtárgyat. Esztétikai kellemetlenségeket is okoz. A ruhák a bőrhöz vagy egy másik ruhadarabhoz tapadnak, ami gyakran kellemetlen, vagy amikor a hajat próbáljuk formázni, a haj a ruhához vonzódik, amitől a haj "feláll".

Tippek és trükkök a statikus elektromosságtól való megszabaduláshoz

  • Használjon parfümöt a mosáshoz. Nemcsak a ruháin lévő statikus elektromosságtól szabadul meg, de a szennyesének kellemes illata is lesz. Ha nincs otthon, az ecet is ugyanolyan hatékony.

  • Ha szárítógépet használ a szennyes szárítására, vegye ki a szennyest a szárítóból, mielőtt teljesen megszáradna. Enyhén nedves szennyes kevésbé valószínű, hogy elektromosan feltöltődik.

  • Használjon nedvesítőszer vagy vizet. Ha mosás után sok statikus elektromosságot észlel a szennyes ruhán, óvatosan permetezze be langyos vízzel, vagy használjon szövetnedvesítő spray-t.

  • Használjon védőzsákot amelyet a kényes ruhák mosására terveztek.

  • Helyezzen egy biztosítótűt a ruhák belsejére, ahol az nem lesz látható.

  • Drótos akasztó visszaveheti az elektromos töltés egy részét. Futtassa végig a fogast a ruhák belseje mentén közvetlenül a ruhák felvétele előtt vagy után, hogy a statikus elektromosságot visszatartsa. Ez selyemmel együtt nagyon jól működik.


A statikus elektromosság a szennyeseden többé nem lesz mumus számára. Küzdjön ellene tippjeinkkel, és tegye egy kicsit könnyebbé az életét.